Willem Middelkoop (1962) is oprichter van het Commodity Discovery Fund en publicist. Hij verwierf landelijke bekendheid als marktcommentator bij RTLZ. Middelkoop waarschuwde in zijn eerste boek "Als de dollar valt" (2007) voor een naderende kredietcrisis. In de jaren er na verschenen "De permanente oliecrisis" (2008) en "Overleef de kredietcrisis" (2009) en "Goud en het geheim van geld" (2012) en The Big Reset (2013). In totaal verkocht hij meer dan 100.000 exemplaren van zijn boeken.

Journalist

Middelkoop (Geneve, 1962) studeerde als ingenieur af aan de HTS (1986), maar ontwikkelt zich eerst vooral als (foto)journalist. Zijn foto's en verhalen verschijnen in vrijwel alle landelijke dag- en weekbladen. In 1986 publiceert de Britse Sunday Times zijn documentaire fotoserie over zakkenrollende zigeunerkinderen in Parijs.

Vanuit persoonlijke interesse verdiept hij zich sinds eind jaren tachtig ook in de historie van het financiële systeem. Vanaf 1998 publiceert hij hierover. Van 2001 tot 2008 werkte hij als beurscommentator vanaf de beurs in Amsterdam.

Kansen

Naast zijn werk als zelfstandig fotojournalist richt hij zich steeds meer op zakelijke kansen. Een Russische avontuur in houtexport, kort na de ineenstorting van het communisme, mislukt begin jaren negentig. Als investeerder in Amsterdamse appartementen aan expats heeft hij vanaf 2005 wel succes. Na het ploffen van de internetbubbel krijgt hij hoogtevrees en besluit zijn appartementen te verkopen om de winsten veilig te stellen. Het geld investeert hij in Canadese grondstofbedrijven.

Commodity Discovery Fund

Na mooie winsten in 2003, beginnen deze in 2004 sterk in waarde te dalen. Maar aandelen van bedrijven die dat jaar nieuwe goudaders ontdekken blijven stijgen. Met deze kennis specialiseert hij zich in grondstofontdekkingen ('Discovery Investing'). Hieruit onstaat in 2008 het Gold & Discovery Fund. De naam werd in april 2012 gewijzigd in Commodity Discovery Fund.

Amsterdamgold.com

Om het aankopen van edelmetaal voor beleggers en spaarders weer eenvoudig te maken opende Middelkoop eind 2008 ook de webshop amsterdamgold.com. Binnen drie jaar was amsterdamgold.com marktleider in de verkoop van goudbaren in Nederland en werd een jaarlijkse omzet van meer dan 100 miljoen bereikt. In juli 2011 verkocht hij zijn aandelen aan het beursgenoteerde Value8 van Peter Paul de Vries.

Start-ups

Daarnaast was hij in 2011 een van de founding shareholders in Startup Bootcamp Amsterdam, waar hij ook als mentor aan verbonden is. Hij ziet grote overeenkomsten in het investeren in technologische start- ups en zijn investeringen in grondstofontdekkingen. In beide gevallen kan in een periode van slechts enkele jaren veel waarde worden gecreëerd.